De 3 grootste valkuilen bij beginnende sporters

De 3 grootste valkuilen bij beginnende sporters

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Buiten de start van een nieuw jaar, met alle voornemens die daarbij horen, is de lente vaak een startpunt voor sporters. Je wilt fit de zomer in, je wilt graag nog wat kilo’s kwijt of wil gewoon actiever je dagen indelen. Beginnen met sporten is een hele goed zet, maar wees voorzichtig. Veel beginnende sporters maken een aantal fouten die het sporten later in de weg staan.

3 valkuilen op een rij:

1. Te zwaar beginnen Gedreven door je motivatie en de wil om lekker te gaan sporten, gaan veel beginnende sporters er wat te ‘hard’ in. Dat wil zeggen dat je in korte tijd teveel traint, een te zware belasting kiest of meer doet dan je lichaam op dit moment aan kan. 2. Onvoldoende hersteltijd gebruiken Zeker als beginnende sporter is je lichaam, zijn je spieren en gewrichten nog niet gewend aan je training en de intensiteit die daarbij hoort. Een grote valkuil is dan ook het ineens heel veel gaan sporten, in hoge frequentie achter elkaar in de week, zonder daartussen tijden van rust te nemen. Als je vanuit je training of je schema voor gezond afvallen dagelijks moet bewegen en sporten is dat geen probleem, maar doseer dan de intensiteit. Kies op sommigen dagen voor minder zware belasting om je lichaam wat meer rust en herstel te geven. 3. Ondoordacht aan een sport beginnen Dat je wilt sporten is heel goed! Maar het is goed om voor het beginnen met sporten te bedenken welke sport bij je past en met welk doel je wilt sporten. Wil je graag afvallen, wil jij je simpelweg fitter voelen, is het op voorschrijven van een arts, of gebruik je het voor sociale contacten?

Afhankelijk van het type sport dat je beoefent enkele tips:

A) Hardlopen Hardlopen is bij uitstek een buitensport die veel mensen aanspreekt. Je muziek aan, in je eigen tempo lopen en het bouwen naar een beter uithoudingsvermogen. Toch is het ‘zomaar’ beginnen met een rondje lopen geen goede start. Je ervaart stevige spierpijn en stramme benen omdat je lichaam deze training niet gewend is. Zoek op Internet enkele goede opbouwen op voor hardlopen en begin rustig aan met intervallen (wandelen/joggen/hardlopen) B) Fitness en groepslessen Het voordeel van het trainen bij een Fitnessclub of sportschool is dat er in veel gevallen begeleiding is en een intake plaatsvindt voor je begint. Zo wordt vooraf bepaald wat je doelstellingen zijn en word je voorzien van een trainingsschema. Toch gebeurt het vaak dat mensen te enthousiast aan een krachttraining beginnen of teveel lessen/uren sport in een week achter elkaar doen als beginnende sporter. Doseer je sportmomenten gedurende de week. Train liever maandag/woensdag/vrijdag, dan maandag/dinsdag/woensdag. Daarnaast bouw je de intensiteit en belasting op. Start met lichtere gewichten en minder herhalingen. C)  Overige sporten Eigenlijk gelden over dezelfde regels:

  • Zorg voor een goede opbouw, begin dus niet te hard/zwaar
  • Bekijk informatie over de training/sport en gebruik de ervaringen van anderen
  • Luister naar je lichaam
  • Zorg voor plezier tijdens het sporten en een voldaan gevoel, zonder al teveel spierpijn of overlast naderhand.

Wat je doel ook is, een goede sport die bij je past en je veilig kunt doen voor een goed resultaat, is heel belangrijk. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing