Gun je maag ook een goed 2013!

Gun je maag ook een goed 2013!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

De feestdagen zijn alweer een tijdje achter de rug. Dit kan een flinke aanslag op je maag zijn. Ben jij één van de gelukkigen wiens maag nooit een krimp geeft, prijs je dan gelukkig! Niet iedereen is zo’'n geluksvogel…. Vier op de tien mensen hebben last van maagklachten: een moeizame vertering, een “zware” maag, een opgeblazen gevoel of zelfs misselijkheid en braken. Aangezien velen van ons volop bezig zijn met de goede voornemens kunnen we in 2013 misschien ook onze maag een beetje sparen. Volg hiervoor onze eenvoudige tips:

Laat je maag niet al het werk doen

Je maag staat voor de lastige taak om je eten te kneden, te malen en te mengen. Maar je spijsvertering begint eigenlijk al in je mond! Dus help je maag eens een handje door je eten goed te kauwen. Kleinere stukken eten worden makkelijker verteerd. Bovendien produceer je tijdens het kauwen speeksel dat vermengd wordt met je voedsel en een enzym bevat (amylase) dat de vertering bevordert.

Eet kleinere hoeveelheden

Als je een grote hoeveelheid voedsel nuttigt, kan dat voor je maag net iets teveel van het goede zijn. Probeer te vermijden om drie keer per dag rammelend van de honger aan tafel te gaan om vervolgens met een overvolle maag je dag verder te zetten. Het is beter om regelmatig kleine porties te eten. Wist je overigens dat het zo’n 20 minuten duurt voor je hongergevoel verdwijnt? Begin daarom rustig aan je maaltijd, en je zal waarschijnlijk minder eten...

Vermijd luchtig voedsel

Vaak sta je er niet bij stil, maar voedsel en drank kunnen een grote hoeveelheid lucht bevatten. Denk eens aan slagroom, soufflés en koolzuurhoudende frisdranken. Deze kunnen voor een opgeblazen gevoel zorgen.

Houd een dagboek bij

Door een tijdje een dagboek bij te houden met wat je allemaal eet, en hoe je maag daarop reageerde, kan je ontdekken of er een vast patroon is tussen bepaalde voedingsmiddelen en je maaglast. Het wordt dan makkelijk om die producten in de toekomst te vermijden.

Ban spanning en stress

Je hebt het vast al zelf ondervonden: als je gespannen of gestrest bent, kan je maag van streek raken. Het is immers een gevoelig orgaan dat onder de invloed van angst, spanning of stress kan vertragen of stilvallen. Zorg ervoor dat je ontspannen blijft en voldoende lichaamsbeweging krijgt. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing