Afvallen; kun jij de mentale strijd aan?

Afvallen; kun jij de mentale strijd aan?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Gewoonte

Mensen leven onbewust, dit is een van de belangrijkste redenen waarom we overgewicht hebben. We denken wel dat we altijd alles met ons verstand doen, maar dat is lang niet altijd zo. Ongeveer 90% van alles wat we doen gaat automatisch, het is een gewoonte. En zo is het ook met eten. Denk aan het koekje bij de thee of het bakje chips wanneer je een film kijkt.

De keerzijde van gewoontes

Een groot nadeel van gewoontes is dat ze moeilijk af te leren zijn. Je kunt een gewoonte wel afleren maar de kans is groot dat hij opgeslagen blijft in je geheugen. Op moeilijke momenten kan hij dan weer de kop opsteken, omdat het nou eenmaal 'zo makkelijk' is. Dat verklaart waarom mensen die ontzettend goed gaan met afslanken  in tijden van stress toch weer terugvallen in een eetbui. Die lijkt je op dat moment te helpen maar het tegenovergestelde is waar.

Gevoel of verstand?

Hoe kan het dat we eigenlijk heel goed weten dat we niet moeten snoepen in tijden van stress, maar dit wel doen. Je gevoel is in dit geval sterker dan je verstand. Het blijkt dat we eerst een actie in gang zetten en pas een halve seconde later komen je hersenen erbij kijken en die bepalen dan pas of het wel verstandig is. Echter is je lichaam dan al bezig met de actie.

Makkelijkste weg

Dat je gaat eten door stress  komt doordat je lichaam kiest voor de makkelijkste weg om van dat rot gevoel af te komen. Door stress voel je vaak een naar gevoel in je buik wat je verwart met honger. Je gaat dan net zo lang eten tot het gevoel weg is, ondanks dat je weet dat je geen honger kunt hebben.

Waarom je voor suiker of vet kiest

Waarom kies je tijdens een eetbui nou juist voor die zoete, vette en ongezonde dingen? Dit komt omdat je lichaam aan stress  een hongergevoel heeft gekoppeld. Omdat je dit hongergevoel hebt gestild met snoep of chips, zijn dat de producten waar je zin in krijgt. Wat begint met trek in eten, verandert dan langzaam naar trek in een specifiek product. Je lichaam is gewend geraakt aan grote hoeveelheden suiker of vet. Daarom zal je lichaam steeds om dit soort producten gaan vragen. Het is erg vergelijkbaar met een verslaving!

Veranderen

Het is zeker mogelijk om dit gedrag te stoppen en de schade te beperken. Wees realistisch en zeg tegen jezelf: 'Heb ik echt honger? Ontstaat er gevaar als ik nu niets eet? Word ik er echt blij van als ik de hele dag aan eten denk? Zullen mijn nare gevoelens echt weggaan als ik nu dat pak koekjes op eet?'. Dat klinkt makkelijk, maar het is lastig. Want soms heb je gewoon niet in de gaten dat je alweer een zak chips leeg hebt.

Signalen negeren

Veel mensen negeren dat ze langzaam steeds meer overgewicht  krijgen. Het is te confronterend of het kost ze te veel energie. Maar negeren is natuurlijk niet de beste manier om ermee om te gaan. Het is daarom tijd dat je bij jezelf nagaat wat er misgaat waardoor je (weer) te dik wordt. Welke moeilijke situaties kom je tegen, waarom heb je zoveel stress, en kun je dat veranderen? Als je de onderliggende oorzaken kunt veranderen wordt het een stuk makkelijker om niet meer toe te geven aan die eetbui.

Kritisch naar jezelf kijken en blijven afvallen

Wil je dus blijvend afvallen en de rest van je leven op gewicht blijven? Dan moet je heel kritisch naar jezelf kijken. Dit doe je het makkelijkste met behulp van een dagboek. Houd een tijd lang bij wanneer je wat at en wat je daarbij voelde. Je ziet dan direct waar je problemen liggen en kunt daar dan oplossingen voor zoeken. Zo pak je het probleem bij de basis aan! Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing