Snuiten of ophalen? Tips tegen verkoudheid

Snuiten of ophalen? Tips tegen verkoudheid

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Tip 1: Snuit je neus goed

Wat is beter? Je neus ophalen of snuiten? Volgens onderzoekers is het beter je neus op te halen omdat je daarmee voorkomt dat je slijm in de bijholten perst, wat gebeurt als je hard snuit. Wil je toch liever snuiten, gebruik dan een papieren tissue, druk één neusgat dicht en snuit niet te hard door het andere neusgat. Snuit daarna het andere gat. Zoutwaterdruppels helpen ook bij een verstopte neus.

Tip 2: Neem rust

Heb je last van een flinke verkoudheid, geef je lichaam dan de kans zich helemaal te richten op het bestrijden ervan. Zorgt voor voldoende rust en warmte.

Tip 3: Voldoende slaap

Laat naar bed en vroeg opstaan helpt niet mee aan de weerstand van je lichaam. Voldoende slaap (minstens 8 uur) versnelt je herstel. Ben je (nog) niet verkouden, weet dan dat met minder dan 7 uur slaap je kans op verkoudheid verdrievoudigt.

Tip 4: Was handen, reinig kranen en deurklinken

Een letterlijk voor de hand liggende tip, maar regelmatig handen wassen is belangrijker dan je denkt. Het verkleint niet alleen de kans dat je verkouden wordt, het zorgt er ook voor dat je niet onnodig lang verkouden blijft.

Tip 5: Raak neus, mond en ogen niet aan

Het is beter dat je zo min mogelijk je mond, neus of ogen aanraakt. Dit zijn namelijk de drie belangrijkste toegangswegen waarlangs je je lichaam (opnieuw) kunt besmetten.

Tip 6: Drink hete thee

Je helpt je verkouden lichaam door veel te drinken. Dat houdt je gezwollen slijmvliezen vochtig. Een bijkomend voordeel van het nippen aan een glas goed warme thee is de warme damp: goed tegen vastzittend slijm in neus en keel. Vermijd alcohol, dat heeft een uitdrogend effect.

Tip 7: Neem een warme douche

Naast dat een warme douche ontspannend werkt, is de warme waterdamp goed voor je luchtwegen. Een stoombad boven een kom warm (niet kokend) water helpt ook. Let er op dat het water van een stoombadje voor kinderen niet warmer is dan jouw pols aan kan.

Tip 8: Vermijd sigarettenrook

Rook van sigaretten irriteert de slijmvliezen en vertraagt het herstel. Meeroken heeft net zo’n nadelig effect als zelf roken.

Tip 9: Zorg voor frisse lucht

Verkoudheidsvirussen zijn dol op warme, droge lucht. Daarom kun je in centraal verwarmde ruimten met meerdere mensen snel een verkoudheid oppikken. Ben je al verkouden, dan zorgt droge warme lucht voor het uitdrogen van je slijmvliezen. Zorg dus voor goede ventilatie en gebruik luchtbevochtigers met schoon water.

Ben jij al verkouden?

Heeft u vragen of toevoegingen over verkoudheid? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie hieronder! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing