Herfst; laat dit niet verpesten door huismijtallergie

Herfst; laat dit niet verpesten door huismijtallergie

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Herfst en huismijtallergie

Veel mensen lopen in de herfst rond met klachten als een loopneus of een verstopte neus, tranende of branderige, jeukende ogen, prikkelhoest, vermoeidheid en een droge, branderige keel. De meeste mensen denken dat ze een griepje of verkoudheid te pakken hebben. Maar het kan ook heel goed zijn dat je allergisch bent voor de huismijt. Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland weten namelijk niet dat ze hier allergisch voor zijn.

Wat is een huismijt?

De huismijt is een klein spinachtig beestje wat met het blote oog nauwelijks te zien is en leeft graag in vochtige omgevingen en spullen zoals gestoffeerd meubilair, kussens en matrassen. In één bed zitten soms meer dan een miljoen huismijten.

Dol op vocht

In de herfst is de lucht in huis erg vochtig, de deuren gaan dicht en de verwarming gaat aan. Ideaal voor de huismijt die het beste gedijt bij een vochtigheidsgraad van boven de 55% en zich razendsnel vermenigvuldigt. Bij een luchtvochtigheid van 45% of minder overleeft de huismijt niet en droogt simpelweg uit.

Uitwerpselen zijn de boosdoeners

Het zijn de uitwerpselen van de huismijt die de allergie veroorzaken. Kleine, onzichtbare deeltjes die rondzweven in ons huis en na uitdroging ingeademd kunnen worden. De kleine stofdeeltjes komen terecht in de keelholte, mondholte, bronchiën en longen, waarna ze voor allergische reacties kunnen zorgen. Vaak wordt een verstopte neus en droge keel veroorzaakt door de uitwerpselen van de huismijt die je 's nachts hebt ingeademd.

Hoe ga ik de huismijt te lijf?

Een paar handige tips om de huismijt te lijf te gaan:

  • Houd slaapkamers droog en koel.
  • Gebruik allergeendichte hoezen voor matrassen en hoofdkussens.
  • Zorg voor synthetisch beddengoed, geen dons.
  • Was je beddengoed wekelijks op 60 graden.
  • Houd je huis en vooral de slaapkamer(s) goed schoon.
  • Zet geen planten in de slaapkamer(s), planten geven extra stofvorming.
  • Was knuffels regelmatig op 60 graden.
  • Zorg voor een goede ventilatie in huis, lucht regelmatig en schaf eventueel een luchtontvochtiger of luchtreiniger aan.
  • Droog de was zoveel mogelijk buiten of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten en houd de deur tussen de wasruimte en de rest van huis zoveel mogelijk dicht.

Doe een allergietest

Heb jij vaak last van verkoudheidachtige klachten in de herfst, vraag dan eens een allergietest aan bij je huisarts. Wanneer het blijkt dat je allergisch bent voor de huismijt kan de huisarts namelijk medicijnen voorschrijven om klachten zoveel mogelijk te beperken. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing