Insectenbeten voorkomen; zo werkt het!

Insectenbeten voorkomen; zo werkt het!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het zomerse weer is aangenaam, maar helaas zijn wij niet de enigen die daar zo over denken. Oplopende temperaturen brengen namelijk ook insecten met zich mee. En waar mensen en insecten zijn, zijn ook insectenbeten. Wij geven je tips om de beten te voorkomen, herkennen én behandelen.

Insectenbeten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en daarom hebben wij een aantal tips op een rij gezet waarmee je insectenbeten zo veel mogelijk kunt voorkomen:

 • Gebruik geen cosmetica die parfum bevatten, want dit trekt insecten aan.
 • Wil je insecten verjagen? Sla ze dan nooit, want hierdoor gaan ze zichzelf verdedigen.
 • Draag goed sluitende kleding, waardoor insecten niet in broekspijpen of mouwen kunnen kruipen.
 • Ga niet bij een lichtbron zitten, want licht trekt insecten aan.
 • Hang een klamboe om je bed.
 • Hou insecten op afstand door het dragen van witte kleding.
 • Hou insecten op afstand met behulp van rook van een citronellakaars of wierook.
 • Smeer je huid in met een insectenwerend middel als deet.
 • Wanneer je het bos ingaat is het belangrijk om zoveel mogelijk op de gebaande paden te blijven aangezien insecten zich vooral in struiken en hoog gras schuilhouden. Controleer jezelf bij thuiskomst altijd op teken.

Insectenbeet herkennen

Mocht je dan toch gebeten of gestoken zijn door een insect is het belangrijk om de beet te herkennen. Over het algemeen vormt zich een rood plekje op de huid dat opzwelt en jeukt. Toch zijn niet alle beten hetzelfde: zo geeft een muggenbeet vooral jeuk en levert een wespensteek een scherpe, brandende pijn op en kan een beet van een spin leiden tot hoofdpijn, koorts, spierkramp en misselijkheid. In de meeste gevallen zijn insectenbeten niet zo gevaarlijk, maar wanneer je allergisch bent voor de beet kun je ademhalingsproblemen of een verhoogde hartslag krijgen of in shock raken. Als dit gebeurt moet je altijd een arts inschakelen.

Insectenbeet behandelen

Gelukkig zijn de meeste insectensteken niet zo gevaarlijk en kun je ze zelf behandelen. Dat kun je het beste op de volgende manieren doen:

 • Maak het wondje goed schoon, want een insect kan vuil achterlaten in het wondje. Verwijder dit voorzichtig met uw nagel of een pincet en maak de wond schoon met water en zeep of doekjes met alcohol.
 • Verminder de zwelling door een koud kompres op de beet te leggen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met ijs in een theedoek. Het verdwijnen van de zwelling kan overigens langer dan een week duren.
 • Verlicht de jeuk door het aanbrengen van speciale crèmes tegen beten en steken of neem in het geval van meerdere beten hooikoortstabletten in. Ook de jeuk kan enkele dagen aanhouden.
 • Krab niet aan insectenbeten. Dit kan namelijk de jeuk verergeren en leiden tot een bacteriële infectie van het wondje.

Vragen?

Heb je nog vragen over de behandeling van insectenbeten of andere zaken? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing