Gezond op vakantie: de Do's & Dont's

Gezond op vakantie: de Do's & Dont's

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Wij Nederlanders leven in een land met betrekkelijk weinig gezondheidsrisico's. Deze hygiëne is natuurlijk niet vanzelfsprekend voor andere landen, zeker niet op vakantie. Zorg daarom altijd voor een goede voorbereiding zodat je gezond op vakantie gaat, en natuurlijk gezond terug komt. Deze do's en dont's van Broeders helpen je op weg.

Gezond op vakantie, de DO's:

 • Check van tevoren welke vaccinaties voor het land van jouw bestemming verplicht zijn of aanbevolen worden en bezoek zo nodig een vaccinatiecentrum, travel clinic, GGD of deskundig huisarts voor een persoonlijk gezond op reisadvies (ook als je last minute hebt geboekt, is het verstandig een gezond op reisadvies te halen).
 • De risico's die je op reis loopt zijn voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop je reist, waar je logeert en wat je gaat doen. Risicovolle activiteiten op vakantie (zoals raften, bergbeklimmen, scooter rijden) kunnen een mogelijk risico vormen.
 • Heb je vaccinaties gehad? Dan krijg je een geel vaccinatieboekje, genaamd International Certificate of Vaccination. Bewaar dit goed bij je paspoort als je op vakantie gaat als bewijs dat je de vaccinaties hebt gehad.
 • Check je ziektekosten- en reisverzekering en zorg dat je voldoende verzekerd bent.
 • Check of vaccinaties en antimalariamiddelen worden vergoed door je aanvullende verzekering.
 • Neem een goed gevulde reisapotheek mee. Let erop welke spullen van de reisapotheek je het beste in je handbagage kunt meenemen. In verband met de douane voorschriften op vliegvelden mogen scherpe metalen voorwerpen, zoals schaartjes en pincetten, NIET in de handbagage meegenomen worden tijdens de vlucht.
 • Wanneer je onder doktersbehandeling bent: vraag dan je arts, of apotheek, of er speciale maatregelen nodig zijn. Bepaalde ziekten kunnen bijvoorbeeld in warmere landen verergeren.
 • Wanneer je medicijnen gebruikt, zorg dan dat je voldoende medicijnen meeneemt. Stop deze in je handbagage aangezien bagageruimten van vliegtuigen zeer koud kunnen worden, met als gevolg dat de medicijnen kunnen bevriezen en niet meer te gebruiken zijn.
 • Neem een reservebril of reserve contactlenzen mee, net als bijvoorbeeld extralenzenvloeistof. Sommige dingen zijn in het buitenland moeilijk verkrijgbaar.
 • Als het langer dan zes maanden geleden is dat je een tandarts hebt bezocht, laat dan voor de vakantie nog even je gebit controleren. Een bezoek aan een plaatselijke tandarts kan namelijk onnodige risico's met zich meebrengen. Wil je dit voorkomen, zorg er dan voor dat je je gebit goed onderhoudt met de juiste tandpasta.
 • Voorkom muggenbeten zoveel mogelijk. Zeker als je naar een land gaat met muggen die mogelijk ziektes kunnen overbrengen, zoals malaria, dengue, gele koorts etc. Gebruik een muggenwerend middel, draag bedekkende kleding, slaap onder een klamboe en gebruik de airconditioning op de slaapkamer. Zo heb je niet alleen minder last van jeuk, maar verklein je ook de kans dat je ziektes krijgt overgebracht.
 • Zorg voor goede bescherming tegen de zon: mijd de zon tussen 11 uur 's ochtends en 2 uur 's middags en voorkom verbranding door regelmatig een zonnebrandmiddel met hoge factor te gebruiken.
 • Het is belangrijk een lijstje met gegevens over mogelijke allergieën en overgevoeligheden mee te nemen, en/of van de medicijnen die je gebruikt. Bewaar dit op een vaste plek, bijvoorbeeld bij je reispapieren.

In ons volgende blogartikel gaan we dieper in op het gezond op vakantie gaan en behandelen we alle DONT'S. Wil je gezond en goed voorbereid op vakantie gaan? Breng dan eens een bezoekje aan onze webshop die 24 uur per dag is geopend. Hier vind je alle benodigdheden die jij nodig hebt voordat je op reis gaat, van zonnebrandcrème tot vitaminesupplementen. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing