Hoe kan ik de strijd aangaan tegen obesitas?

Hoe kan ik de strijd aangaan tegen obesitas?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Obesitas

Obesitas komt voor wanneer iemand een te hoog gewicht krijgt, doordat hij/zij meer voedsel binnenkrijgt dan dat hij/zij verbruikt door beweging. Het gewicht kan toenemen als men bij hetzelfde bewegingspatroon meer gaat eten, maar ook als ze minder gaan bewegen bij hetzelfde eetpatroon. Bij obesitas heeft iemand langdurig te veel energie binnen gekregen, dat word omgezet in vetten als reserve voor het lichaam. Met andere woorden iemand heeft lange tijd teveel gegeten en gedronken. Bij obesitas is iemand zwaarder dan gemiddeld. Waarom iemand obesitas krijgt, is niet precies duidelijk. Er zijn bij het ontstaan van obesitas waarschijnlijk erfelijke aanleg en omgevingsfactoren betrokken. Onder omgevingsfactoren kan men verstaan te veel eten, te weinig bewegen, en bepaalde medicijnen. Obesitas kan samengaan met hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en diabetes type 2. Ook kan obesitas psychische gevolgen hebben. De diagnose voor obesitas kan met behulp van de Body Mass Index (afgekort BMI) worden vastgesteld. De BMI kan op basis van lengte en gewicht te bepalen of iemands gewicht in verhouding is tot diens lengte. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilogrammen te delen door de lengte in het kwadraat in meters (d.w.z. de lengte een keer met zichzelf vermenigvuldigen, b.v. 1,82 x1,82 = 3,31). Bij een BMI tussen 19 en 25 is er sprake van een normaal gewicht. Tussen de 25 en 30 is er sprake van overgewicht. Bij obesitas is de BMI 30 of hoger. Ook kan de tailleomvang worden gemeten om te bepalen of er overgewicht is, die wordt bepaalt door te meten onder de onderste rib en boven de navel. Als de tailleomvang bij vrouwen meer dan 88 cm is, hebben zij obesitas. Voor mannen geldt dit als de tailleomvang meer dan 102 cm is.

Obesimed

Voor de behandeling van obesitas wordt aangeraden om het gewicht stabiel te houden, omdat dit gezonder is dan wanneer het gewicht teveel daalt en dan weer stijgt. Mochten er naast obesitas andere aandoeningen voorkomen, kan gezondheidswinst behaald worden door 10% af te vallen. Hulp van een diëtist, fysiotherapeut en meer lichaamsbeweging kunnen uitkomst bieden. Onder meer beweging wordt verstaan dat er 5 dagen per week 30 minuten tot 1 uur meer wordt bewogen. Soms kan een operatie helpen, door middel van een maagband. Ook kan een psycholoog begeleiding hulp bieden bij obesitas. Daarnaast zijn er diverse middeltjes die ondersteunen van een evenwichtig eetpatroon. Obesimed® is een medisch hulpmiddel voor de behandeling van licht tot extreem overgewicht van volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. Obesimed® voorkomt een overmatig eetgedrag, ondersteunt daarbij een evenwichtig eetpatroon en leidt tot substantieel gewichtsverlies. Obesimed absorbeert grote hoeveelheden water en vormt een natuurlijke substantie, waardoor uw maag gevult aanvoelt. Dit geeft een vol gevoel en draagt daardoor bij aan verzadiging tijdens de maaltijd en de periode erna. Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft obesitas. Waarschijnlijk spelen zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan van obesitas. Als er één ouder is die obesitas heeft, heeft een kind een kans van ongeveer 30% op obesitas. Als beide ouders obesitas hebben, is er een kans van ongeveer 70%. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing