Hoe werkt de dunne darm?

Hoe werkt de dunne darm?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

De dunne darm is ongeveer 5 meter lang en bestaat uit 3 delen: de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm.

De twaalfvingerige darm

De twaalfvingerige darm (duodenum) is het eerste stuk darm dat direct na de maag komt. Tussen de maag en de twaalfvingerige darm zit een kringspier die de doorgang van het voedsel vanuit de maag naar de darmen regelt. De twaalfvingerige darm is ongeveer 25 cm. lang, wat vroeger gelijk stond aan de dikte van twaalf vingers. Vandaar de naam. De afvoerkanalen van de alvleesklier en de galblaas komen allebei uit in de twaalfvingerige darm.

De nuchtere darm en de kronkeldarm

De twaalfvingerige darm gaat over in de nuchtere darm (jejunum). De nuchtere darm is zo’n 2 meter lang. De nuchtere darm gaat zonder duidelijke overgang over in de kronkeldarm (ileum). De kronkeldarm is zo’n 3 meter lang en ligt ook sterk gekronkeld in de buikholte. De wand van de dunne darm bestaat van buiten naar binnen uit 3 lagen: een dubbele spierlaag, een bindweefsellaag en een slijmvlieslaag. Het slijmvlies is sterk geplooid en de plooien hebben een soort vingervormige uitsteeksels, genaamd de ‘vlokken’. Deze ‘vlokken’ zijn ongeveer 1 mm. lang en met het blote oog net waarneembaar. Door de slijmvliesplooien en de vlokken wordt het oppervlak van de dunne darm sterk vergroot. De totale oppervlakte van de wand van de dunne darm is daardoor zo’n 150 tot 200 m2! Dit is hetzelfde oppervlakte als een tennisveld. Tussen de plooien en de vlokken liggen klierbuisjes die darmsap produceren.

De bewegingen van de dunne darm

Het voedsel in de darmen wordt langzaam voortbewogen richting de anus. De dubbele spierlaag van de darmen zorgt hiervoor. Doordat de spieren rond de darmen zich afwisselend op verschillende samentrekken en weer verslappen, krijg je een voortstuwende effect. Dit worden de peristaltische bewegingen genoemd. Als er voedsel in de dunne darm aanwezig is, zorgen kleine peristaltische bewegingen (kleine voortduwende bewegingen van de spieren rondom de darmen) ervoor dat het voedsel gemengd wordt met de spijsverteringssappen. Het voedsel wordt heel langzaam heen en weer bewogen, goed gekneed en langzaam richting de dikke darm geschoven. Doordat het voedsel maar langzaam voortbeweegt, is er voldoende gelegenheid om voedingsstoffen uit het voedsel op te nemen en aan het bloed af te geven. Als alle voedingsstoffen uit het voedsel zijn gehaald, zorgen krachtige peristaltische bewegingen ervoor dat het voedsel snel naar de dikke darm toe gaat. De precieze snelheid waarmee het voedsel de dunne darm passeert, is afhankelijk van de samenstelling van het voedsel, van eventuele lichamelijke inspanning en van stress. Koolhydraatrijk voedsel gaat sneller door de dunne darm heen dan een vette maaltijd. Lichamelijke inspanning kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat het voedsel door de dunne darm is heengegaan. Stress zorgt er juist weer voor dat het voedsel sneller door de dunne darm wordt vervoerd.

De functie van de dunne darm

Het voedsel komt vanuit de maag in hele kleine porties terecht in de dunne darm. Daar vindt vervolgens het grootste deel van de vertering van het voedsel plaats. In het eerste deel van de dunne darm – de twaalfvingerige darm – wordt het voedsel vermengd met spijsverteringsenzymen uit de galblaas (aangemaakt in de lever) en de alvleesklier. Deze enzymen zorgen ervoor dat een groot aantal voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in de rest van de dunne darm: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen worden vervolgens via de lymfe en via het bloed naar de lever afgevoerd. Het grootste deel van de voedingsstoffen is reeds in het tweede deel van de dunne darm (de nuchtere darm) opgenomen. De kronkeldarm is vooral belangrijk voor de opname van vitamine B12. Vitamine B12 kan alleen door de nuchtere darm worden opgenomen. Bij ziekte van de nuchtere darm kan de kronkeldarm de functie van de nuchtere darm overnemen en alle voedingsstoffen gaan opnemen uit het voedsel. De dunne darm beschikt over een groot reservevermogen. Zo kan de kronkeldarm de functie van de nuchtere darm overnemen, maar als er van de 5 meter dunne darm bijvoorbeeld 4 meter wordt weggenomen in verband met een ziekte, dan past het resterende stuk dunne darm zich zo aan, dat al enkele maanden in dat kleine stuk alle voedingsstoffen worden opgenomen. Dit wordt ook wel adaptatie genoemd of aanpassing.

Maagdarmfunctie

Door een slechte werking van de maag en darm kunt u een 'vol' gevoel krijgen. Steigerwald Iberogast 100ML kunt u gebruiken voor een goede maagdarmfunctie. Het helpt bij een vol gevoel in de maag en ondersteunt de spijsvertering. Het helpt bij een vol gevoel in de maag en ondersteunt de spijsvertering. Steigerwald Iberogast 100ML is nu verkrijgbaar in de webwinkel van Broeders Gezondheidswinkel. Voorkom een slechte werking van de maag en darm! Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing