Wat te doen bij stijve en stramme spieren?

Wat te doen bij stijve en stramme spieren?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Bewegen is gezond. Met geregelde beweging voel je je fitter en zie je er ook beter uit.

Stijve spieren en gewrichten?

Een goede norm voor gezond bewegen is een half uur matig intensieve beweging per dag. Minimaal vijf dagen per week, maar beter nog elke dag. Een half uur per dag, dat valt eigenlijk reuze mee. Elke dag naar het werk fietsen kan al voldoende zijn. Je hoeft dat half uur overigens niet in één keer vol te maken. Drie keer tien minuten bewegen is ook goed, met een minimum van vijf minuten per keer. Als de spieren en gewrichten soepel hun werk doen, merk je daar in het algemeen weinig van. Maar iedereen heeft wel eens ervaren dat dat anders kan zijn na intensief sporten, uitgebreid tuinieren of ander zwaar lichamelijkwerk. Ook leeftijd kan een rol spelen.

Bewegen is gezond

Beweging kost energie, maar geeft ook energie. Wanneer je lichamelijk fit bent, werkt alles beter. De spijsvertering werkt efficiënter, de spieren zijn soepeler, het hart is gezonder en de bloedcirculatie is beter. Ook de milt, lever, longen en bloedvaten hebben er profijt van, evenals als de geest. Het goede nieuws is dat je nooit te oud bent om met regelmatig lichaamsbeweging te beginnen. Zelfs negentig plussers hebben er nog baat bij.

Stijve, stramme spieren en gewrichten

Maar wat te doen bij stijve en stramme spieren. Veel mensen herkennen het wel: ochtendstijfheid, gevoelige en koude spieren of stijfheid na een sportieve inspanning . Beweging belangrijk om de soepelheid en bewegingsfuncties zoveel mogelijk te behouden. Denk hierbij aan beweging die zo min mogelijk belastend is voor de spieren en gewrichten, zoals zwemmen, yoga, aqua-joggen en tai chi. Er zijn een aantal middelen om de spieren en gewrichten doelgericht te behandelen. U kunt hierbij denken aan producten die een verkoelende en daarna verwarmende invloed hebben. Het verzacht de spieren en maakt ze soepel. Ook bevorderen dit soort producten de intensieve doorbloeding vóór en na fysieke inspanningen.

Houd kraakbeen gezond!

Gewrichten vormen de bewegende verbinding tussen twee botdelen. De botdelen bewegen over elkaar heen. Daarom zijn ze bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de gewrichtsoppervlakten precies op elkaar passen en de druk op de gewrichten goed wordt verdeeld. Een goede conditie van het smeermiddel tussen de gewrichten is nodig om het kraakbeen gezond te houden. Het smeermiddel zorgt er ook voor dat de in het gewricht gevormde afvalstoffen afgevoerd worden. Het smeermiddel tussen de gewrichten is dus belangrijk voor het behoud van soepele gewrichten. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing