Honing uit de ongerepte natuur

Honing uit de ongerepte natuur

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Bezige bij

Per dag maakt een bij ongeveer 40 vluchten en bezoekt zo’n 4.000 bloemen. Bij elke bloem neemt hij met zijn zuigspriet de nectar op, verdunt dit met speeksel en slaat het op in zijn honingmaag. Dit speeksel bevat enzymen, die zorgen voor de omzetting van nectar in honing. De bij houdt een klein gedeelte van de nectar voor zichzelf en levert de rest in de bijenkast af. Het wordt op de thuisbasis verder gefermenteerd doordat de werkbijen de honing meerdere malen uitstrijken en weer opzuigen. Wanneer de honing voldoende gerijpt is, wordt het als wintervoorraad opgeslagen in de honingraten. De volle raten worden dichtgemaakt met een laagje was om te voorkomen dat er vocht bij komt.

De oogst

Het is rijp om te oogsten als minstens tweederde van de honingraat gevuld is en verzegeld met het waslaagje. Tijdens het oogsten haalt de imker de houten raampjes, waarin de honingraten zijn gebouwd, snel en met zorg uit de kast en worden eventuele achtergebleven bijen voorzichtig verwijderd. De raten worden in een afgesloten ruimte ontzegeld en de imker laat de vrijgekomen ontzegelwas uitlekken. Daarna wordt het heen en weer geslingerd, nog een keer gezeefd en vervolgens opgeslagen.

Belangrijk om te weten bij honing

Het is een puur, natuurlijk en hoogwaardig voedingsmiddel. Maar het is ook gevaarlijk voor kinderen jonger dan één jaar. Het is een natuurproduct dat besmet kan zijn met sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt en baby’s hebben nog onvoldoende weerstand tegen deze schadelijke bacteriën.

Met het EKO-keurmerk

Berghoning, lindecrèmehoning, witte klaverhoning en vloeibare tamme kastanjehoning is komende week bij Broeders Gezondheidswinkel extra voordelig voor u. Voor de biologische honing verzamelen bijen hun nectar in de ongerepte natuur, d.w.z. in een gebied waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en minimaal 7 kilometer van industrie of verkeer. De behandeling van de bijenvolkeren is gericht op het voorkomen van ziekte, maar mocht er toch een ziekte optreden dan wordt deze op natuurlijke wijze bestreden. Ook bestaan de bijenkasten uit natuurlijke materialen, de raten uitsluitend uit bijenwas en overwinteren de bijen op eigen honing. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing