'Oude mannenziekte' jicht is ontsteking van een gewricht

'Oude mannenziekte' jicht is ontsteking van een gewricht

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Jicht is een 'oude mannenziekte' waarbij gewrichten ontstoken zijn. Het wordt een 'oude mannenziekte' genoemd omdat de aandoening vooral voorkomt bij mannen boven de 40 jaar. In ons land hebben 17 op de 1000 mensen last van artritis urica oftewel jicht.

Wat is jicht?

Jicht is een reumatische aandoening waarbij gewrichten acuut ontstoken raken. Het lichaam geeft een ontstekingsreactie omdat het gehalte urinezuur in het bloed te hoog is en er kristalvorming plaatsvindt. De kristalvorming wordt aangepakt door het immuunsysteem en daardoor ontstaat er een ontsteking. Artritis urica komt in 50 tot 60% van de gevallen voor in de grote teen. Je herkent de aandoening aan de volgende symptomen:
  • Het gewricht is dik, rood, warm, gezwollen en erg pijnlijk.
  • Koorts
  • Jichtknobbels
De symptomen komen meestal tijdens de nacht opzetten en zijn erg hevig. Wanneer een jichtaanval meer dan twee keer per jaar ontstaat is er sprake van een chronische variant. Helaas geldt dat voor 60% van de mensen: bij hen blijft het niet bij een eenmalige aanval.

Oorzaak jicht

Inmiddels weten we dat jicht ontstaat door een te hoog gehalte aan urinezuur in het bloed. Dit kan komen doordat het lichaam te veel urinezuur aanmaakt of ons lichaam te weinig van dit zuur kan afvoeren. Nierproblemen zijn de meest voorkomende oorzaak van jicht omdat de nieren verantwoordelijk zijn voor het afvoeren van urinezuur. Daarnaast is het belangrijk om je bewust te zijn van je PH waarde (Zuur-base balans) Een te hoge zuurgraad geeft o.a. klachten als jicht, maar ook bijvoorbeeld artrose. Zorg er met je voeding voor dat je vooral zo veel mogelijk basisch eet. Je lichaam kan daarnaast ook te veel urinezuur aanmaken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij mensen met problemen aan het immuunsysteem, psoriasis, overgewicht of kanker.

Behandeling jicht

Jicht geneest in principe vanzelf binnen een tot drie weken, maar omdat de pijn vaak zo hevig is, raden wij aan daar wat aan te doen. Het nemen van basische supplementen in druppel of tablet vorm wordt hierin aangeraden. De jicht zal dan binnen een aantal dagen minder worden. In de tussentijd is het belangrijk om je been hoger te leggen dan de rest van je lichaam en het gewricht regelmatig te koelen. Rust nemen wordt aangeraden, maar zodra de pijn minder wordt is het belangrijk om in beweging te blijven om de gewrichten soepel te houden. Wanneer je last hebt van de chronische aandoening is het belangrijk om de concentratie urinezuur te verlagen. Dit kan door het slikken van basische supplementen. Onze ervaring is dat jicht dan heel goed voorkomen kan worden. Verder is een gezond dieet belangrijk: probeer af te vallen wanneer je last van overgewicht hebt, drink voldoende water en vermijd alcohol. Ook zijn er lekkere basische theesoorten op de markt.

Vragen?

Heeft u nog vragen over jicht of andere klachten? Stel ons deze op onze website, reageer op de blog of kom eens langs in onze winkel.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing