Merken

Is uw cholesterol te hoog?

Is uw cholesterol te hoog?

Gepubiliceerd 14-12-2016 18:25:24
Categorieën Gezonde voeding , Hart en vaatziekten

Afgelopen najaar heeft behoorlijk in het teken gestaan van het cholesterolgehalte. Op de 50+ beurs heeft Karin Luikinga van G&W Gezondheidswinkel Uithuizen alle dagen cholesterolmetingen gedaan bij de beursbezoekers. Ze heeft gemiddeld 40-45 mensen per dag geprikt. Onderstaand vind je de resultaten en haar tips om je cholesterol te verlagen.

Resultaten cholesterolmetingen

  • Ongeveer 10% van deze mensen wist al dat ze een verhoogd cholesterolgehalte had, wat met medicijnen van de huisarts werd ondersteund.
  • Ook ongeveer 10% had echt een te hoog cholesterol (totaal cholesterol boven de 7.5), waar de helft van schrok, de andere helft mee bekend was, alleen wilden zij geen medicijnen van de huisarts (meest genoemde reden: vanwege de bijwerkingen).
  • Ongeveer 60% van de mensen die ik heb geprikt hadden een iets verhoogd totaal cholesterol, verhoogde ratio, of beide. Van die 60% had het grootste deel een verhoogd LDL-gehalte. Een enkeling had alleen een verlaagd HDL-gehalte.
  • Bij ongeveer 20% waren de cholesterolwaardes heel goed.

Tip 1: Rode Rijst & Q10

Indien het cholesterolgehalte te hoog is, of de LDL/HDL/tryglyceriden-ratio niet naar wens, kan Rode gistrijst een hele goede aanvulling zijn. Rode gistrijst is een zeer goede vervanger voor reguliere cholesterolverlagers! In meerdere grote studies is het effect van Rode gistrijst bewezen effectief en het heeft niet de vervelende bijwerkingen die reguliere cholesterolverlagers wel hebben, zoals spierpijnen en vermoeidheid. Rode gistrijst is een gefermenteerde rijstsoort, die al eeuwen deel uitmaakt van de Aziatische keuken en wordt al minstens net zo lang toegepast als medicijn in de Chinese Geneeskunde.

Rode gistrijst bevat een complex van Monacolines, bioactieve bestanddelen die in staat zijn de cholesterolaanmaak te remmen. De meest voorkomende Monacoline, Monacoline K, is ook bekend als regulier geneesmiddel onder de naam Lovastatine of Mevinolin! Vrijwel alle studies tonen aan dat rode gistrijst-producten het totaalcholesterol, LDL-cholesterol en triglyceridespiegels verlagen bij personen met hyperlipidemie (te hoog vetgehalte van het bloed). Sommige studies melden zelfs een stijging van HDL-cholesterol (dit is het ‘goede’ cholesterol). In de studies lag de totale afname van cholesterol tussen 16 en 31%!

Bij senioren neemt de productie van co-enzym Q10 af en kan het zinvol zijn om de Rode Rijst & Q10 te adviseren. Co-enzym Q10 is namelijk nodig om in de cellen de lichaamseigen energie (ATP) te kunnen produceren. Ook bij mensen die door het gebruik van Rode Rijst toch last krijgen van vermoeide, zware benen of spierpijnen, of onregelmatig slaan van het hart, is Rode Rijst & Q10 gewenst.

Tip 2: Omega3 vetzuren en krillolie

Met name het vetzuur EPA speelt een heel belangrijke rol in het gezond houden van het hart en de bloedvaten! De omega-3 vetzuren zijn een belangrijke bouwstof van alle celwanden, de cholesterolratio (LDL/HDL/tryglyceriden) blijft beter in balans, de bloedvaten blijven soepel en niet te vergeten: de omega-3 vetzuren werken ontstekingsremmend! Steeds vaker hoor je in de medische wereld over laaggradige ontstekingen, welke ook in de bloedvaten aanwezig kunnen zijn en een zeer negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de bloedvaten. De Gezondheidsraad erkent dat omega-3 vetzuren het risico op een hartinfarct verminderen. Krillolie is de beste, meest lichaamseigen vorm waarin EPA en DHA kunnen voorkomen. Krillolie wordt geëxtraheerd uit kleine garnaalachtige schaaldiertjes. Deze diertjes voeden zich met omega-3 rijke plankton en algen, waardoor krillolie rijk is aan de omega-3-vetzuren EPA en DHA.

Belangrijkste kenmerken van Krillolie:

  • Is rijk aan de essentiële vetzuren EPA en DHA in hun natuurlijke en lichaamseigen fosfolipidenvorm
  • Wordt snel opgenomen in het maagdarmkanaal
  • Wordt bij lage temperatuur geëxtraheerd, waardoor de vetzuren intact blijven
  • Is rijk aan het antioxidant Astaxanthine
  • Is weinig gevoelig voor oxidatie, mede door het hoge antioxidantengehalte
  • De visserij op krill is duurzaam en ecologisch verantwoord

Tip 3: Lecithine

Lecithine wordt onder andere geëxtraheerd uit eigeel, soja en zonnebloempitten, helpt bij de vertering van vetten in het lichaam en zorgt voor een verlaging van het LDL-cholesterol. Ook zorgen ze ervoor dat het slechte vet niet wordt afgezet tegen de bloedvatwand, omdat lecithine een emulgator is, die de vetten in het bloed in oplossing houdt. Lecithine is ook een belangrijk bestanddeel van de galvloeistof, waar het dezelfde functie heeft: het in oplossing houden van de bestanddelen van gal. Zonder lecithine kunnen verschillende stoffen uit de gal neerslaan en voor galstenen zorgen. Als laatste bevat Lecithine veel fosfatidylcholine, een stof die zeer belangrijk is voor ons zenuwstelsel. Een tekort aan fosfatidylcholine kan zorgen voor spierzwakte, verlammingsverschijnselen en geheugenstoornissen.

Tip 4: Haverzemelen

Haverzemelen zitten boordevol vezels en eiwitten en kunnen het overtollige cholesterol in de darmen binden en voorkomen dat het in de bloedcirculatie terecht komt. Op die manier het bij aan een gezond cholesterolgehalte en is het goed voor het hart en de bloedvaten. Denk er wel aan om er voldoende bij te drinken! Zonder voldoende water kunnen vezels juist verstoppend werken. Bekijk onze Havermout-pannenkoekje met blauwe bessen recept eens!

Deel dit bericht

Voeg een reactie toe