Merken

Cranberry bij blaasontsteking

Cranberry bij blaasontsteking

Gepubiliceerd 14-12-2016 19:51:48
Categorieën Gezonde voeding

De cranberry, ook wel veenbes genoemd, geniet in Nederland met name bekendheid op culinair gebied. Zo wordt de kleine rode zurige bes veelvuldig gebruikt als smaak- en kleur ingrediënt in bijvoorbeeld sauzen, jams en marmelades. Steeds vaker staat de cranberry echter om een andere reden in de belangstelling. De bes blijkt namelijk ook therapeutische mogelijkheden te bezitten, die een goede hulp kunnen zijn bij het behandelen van urineweginfecties.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking behoort tot de meest voorkomende infecties bij de mens. Van de vrouwen in Nederland heeft ruim 20% er jaarlijks één of meerdere malen last van. Bacteriën komen gemakkelijk via de plasbuis in de blaas terecht. Urineweginfecties komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt doordat de vrouw een kortere plasbuis heeft dan de man. Bacteriën worden normaal gesproken met de urine gemakkelijk uit de blaas gespoeld. In sommige gevallen, als u weinig drinkt, als er veel bacteriën aanwezig zijn of als u een verminderde weerstaand heeft, kan er een infectie ontstaan. De bacteriën worden niet de blaas uitgespoeld omdat bacteriën zich in eerste instantie aan suikers koppelen en deze verbinding hecht zich aan de blaaswand. Dit verklaart het vaak chronische karakter van de blaasontsteking.

Symptomen blaasontsteking

Brandende pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik, urine met een sterke geur en veelvuldig toiletgebruik zijn de meest voorkomende symptomen van urineweginfecties.

Vaak wordt antibiotica voorgeschreven bij de behandeling van urineweg-infecties, maar ook natuurlijke middelen kunnen de infectie snel verhelpen.

Cranberry tegen blaasontsteking

De cranberry kan u van dienst zijn. De cranberry bevat van nature een aantal organische zuren. Deze zuren worden omgezet in het lichaam en kunnen de bacteriegroei tegengaan omdat de zuurgraad van de urine zodanig kan worden beïnvloed. Daarnaast bevat cranberry een natuurlijk suiker (D-mannose), waaraan bacteriën zich wel binden, maar op zo'n manier dat deze zich niet aan de blaaswand hechten. De urine verlaat dus, inclusief bacteriën, de blaas.

Veel water drinken wordt aanbevolen naast het gebruik van cranberry in de vorm van bijvoorbeeld een extract. Bacteriën kunnen op deze manier sneller het lichaam verlaten omdat de blaas goed wordt gespoeld.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Deel dit bericht

Voeg een reactie toe